02.02.15

Воз'єднання - шлях до заповітної української мети

«...Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу.»
Уривок з Універсалу Директорії УНР

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.
Напередодні свята в читальному залі пройшла актуальна розмова зі старшокласниками ОЗОШ№72 "Соборність і злагода - умови процвітання України". Про одну із найважливіших сторінок нашого минулого - про боротьбу українського народу за  соборність своїх земель розповів магістрант історичного факультету ОНУ ім. І.І.Мечникова Валентин Кузнецов. Акцентувалась увага й на історичних фактах, що передували злуці
На заході демонструвалась книжкова виставка-роздум «Воз'єднання - шлях до заповітної української мрії», література якої висвітлювала цю історичну подію України.

Немає коментарів:

Дописати коментар